Σελίδες

Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Ο Σαμαράς ο μόνος "κατάλληλος" για την "ολοκλήρωση" της τραπεζικής ενοποίησης!


του Αθανασοπουλου Περικλή

Η Ελλάδα από σήμερα αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, για το 1ο εξάμηνο του 2014 (Ιανουάριος – Ιούνιος 2014) για 5η φορά από την ένταξή της στην ΕΕ το 1981.



Μην ξεχνάμε οτι,



Η Συνθήκη της Λισσαβώνας πρόκειται να διατηρήσει τις περισσότερες θεσμικές καινοτομίες που είχαν συμφωνηθεί στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, όπως δημιουργία θέσης Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε αντικατάσταση του υπάρχοντος συστήματος της κυλιόμενης προεδρίας και θα του δίνεται θητεία δυόμιση χρόνων. Επίσης δημιουργείται θέση για έναν ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, αυτή η θέση στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα ονομαζόταν Υπουργός Εξωτερικών της Ένωσης.



Αλλες θεσμικές καινοτομίες που παραμένουν ίδιες με το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα είναι η ίδια διανομή κοινοβουλευτικών θέσεων, ένας μειωμένος αριθμός διοικητικών επιτρόπων και ένα μοναδικό νομικό πρόσωπο (αυτή τη θέση την έχει τώρα η Ευρωπαϊκή Κοινότητα) που θα επιτρέπει στην ΕΕ να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απορροφήσει πλήρως την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, η οποία θα πάψει με τη σειρά της οριστικά να υπάρχει για την οποία μην ξεχνάμε ότι εκ μέρους της Ελλάδας επεγράφη από τον τότε Πρωθυπουργό κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή και την τότε Υπουργό εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη.



Οι Γερμανοί σήμερα, έχοντας πλέον τον πλήρη έλεγχο των κεντρικών τραπεζών των ελεγχομένων οικονομιών της Ευρώπης και κυρίως των, ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΥΠΡΟΥ-ΙΣΠΑΝΙΑΣ-ΠΟΡΤΟΓΑΛΛΙΑΣ - ΙΤΑΛΙΑΣ και αρκετών μικρών υπο πλήρη ένταξη χωρών, σε συνεργασία βέβαια με τις ισχυρές οικονομικά χώρες, ΔΑΝΙΑ-ΟΛΑΝΔΙΑ-ΒΕΛΓΙΟ, εκτός των, Μεγάλης Βρετάνιας-Ιρλανδίας-Πολωνίας και την για την ώρα της Γαλλίας, πριν ολοκληρωθεί η εφαρμογή της Συνθήκης της Λισσαβόνας, , βιάζονται να επιτελέσουν το επόμενο στάδιο του προγράμματος, δηλαδή της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ.



Οι συνθήκες σήμερα με την προεδρεία ΣΑΜΑΡΑ είναι οι κατάλληλες για να το ολοκληρώσουν και ο βασικός λόγος είναι ότι κρατούν στο χέρι ολόκληρο το κυβερνών Ελληνικό Πολιτικό Σύστημα.



Δηλαδή με απλά λόγια ο Έλληνας Πρωθυπουργός με την Προεδρεία που θα ασκήσει και στην περίπτωση που ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ θα βοηθήσει το Γερμανικό Τραπεζικό Σύστημα να επικρατήσει σε ολόκληρη την οικονομικά ανίσχυρη Ευρώπη και στους λαούς της.



Αν κάποιος θελήσει να ενημερώθεί για το πρόγραμμα της Ελληνικής προεδρίας δείτε τι θα διαβάσει στη σελίδα των Υπουργείων, ενω στη συνέχια σε άρθρο του Ethnos.gr συνδιάζοντας και δηλώσεις του κ.ΣΑΜΑΡΑ στην Ευρώπη θα δείτε τα πραγματικά τους σχέδια.



ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ



Βασικοί άξονες θεματολογίας της επικείμενης Ελληνικής Προεδρίας θα είναι:



Η Διεύρυνση, με ειδικότερη έμφαση στην ενίσχυση της Ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων, στην περιφερειακή συνεργασία, στην προώθηση θεσμών για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την δημοκρατία στην Ευρώπη και την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας σε Περιφερειακό επίπεδο.



Η Προώθηση της Ανάπτυξης και της Εργασίας μέσω της προώθησης των στόχων της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής, της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων συμπεριλαμβανομένων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, της θεσμοθέτησης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στα θέματα της ενέργειας με έμφαση στην ενεργειακή επάρκεια, καθώς επίσης της αυξημένης χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ανάδειξης της Ευρώπης ως σημαντικό τουριστικό προορισμό.



Τα Θέματα ανθρώπινης κινητικότητας μέσω της προώθησης μιας ανοιχτής και ασφαλούς Ευρώπης στην υπηρεσία των πολιτών της, στο πλαίσιο του Προγράμματος της Στοκχόλμης για την πολιτική και την επιχειρησιακή ατζέντα της ΕΕ στους τομείς της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων, καθώς επίσης της προώθησης μίας ενιαίας προσέγγισης στη μετανάστευση και το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, με δίκαιη κατανομή βαρών μεταξύ των Κρατών Μελών.



Στον τομέα του Περιβάλλοντος, το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής συνεργάζεται με τις άλλες δύο Προεδρίες του τρίο (Ιρλανδία – α’ εξάμηνο 2013 και Λιθουανία – β’ εξάμηνο 2013) για να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας, και να εξασφαλιστεί η συνέχεια του Νομοθετικού έργου και των γενικότερων πολιτικών στοχεύσεων της ΕΕ, σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο, κατά τη διάρκεια των 18 μηνών του τρίο (1 Ιανουαρίου 2013 – 31 Ιουνίου 2014). Σημαντικό στοιχείο στον προγραμματισμό αποτελεί το γεγονός ότι η Ελληνική Προεδρία συμπίπτει με μία μεταβατική περίοδο για την ΕΕ, με τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2014 και την ανανέωση των πολιτικών προσώπων στις θέσεις των Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συνεπώς, το Νομοθετικό έργο που θα προωθηθεί κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, μέσω της συνεργασίας Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ευρω-Κοινοβουλίου, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το Μάρτιο του 2014.



Η περίοδος της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ συμπίπτει επίσης με μία περίοδο προβληματισμού για το μέλλον της ΕΕ. Η ΕΕ οφείλει να ενισχύσει τις προσπάθειές της για να δείξει στους Ευρωπαίους πολίτες, ότι είναι ικανή να αντιμετωπίσει την υφιστάμενη κρίση, μέσω ενισχυμένων θεσμών, εργαλείων συνεργασίας και κυρίως αλληλεγγύης, ώστε να εγγυηθεί ένα καλύτερο μέλλον για όλους, με έμφαση στην ανάπτυξη, τον σεβασμό στο περιβάλλον προς όφελος των μελλοντικών γενεών και την κοινωνική ευημερία.



Στο πλαίσιο αυτό, από νομοθετικής απόψεως, την Ελληνική Προεδρία στoν τομέα του Περιβάλλοντος θα απασχολήσει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η θαλάσσια χωροταξία και η ολοκληρωμένη διαχείριση του παράκτιου χώρου, θέματα αποβλήτων με έμφαση στη μεταφορά αποβλήτων και τη διαχείριση των αποβλήτων συσκευασιών, καθώς επίσης η αναθεώρηση της Οδηγίας για τον περιορισμό της χρήσης επικίνδυνων ουσιών στον ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, η διαχείριση των χημικών με έμφαση στην στρατηγική για τους ενδοκρινείς διαταράκτες, η αναθεώρηση των Οδηγιών για την ποιότητα του αέρα και για την Περιβαλλοντική Ευθύνη, θέματα περιορισμού επιπτώσεων από την εκμετάλλευση μη συμβατικών αερίων πηγών ενέργειας, η τροποποίηση του Κανονισμού για τα βιοκτόνα και, τέλος, θέματα βιοποικιλότητας με έμφαση στα ξενικά χωροκατακτιτικά είδη.



Επίσης, κατά την διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να εκδώσει δύο Ανακοινώσεις στο πλαίσιο του Οδικού Χάρτη για την αποδοτικότητα των πόρων της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», οι οποίες θα αφορούν στην «Αειφορία στον τομέα των Κατασκευών» και στην «Αειφορία στον τομέα των Τροφίμων», ζητήματα τα οποία αμφότερα παρουσιάζουν σημαντικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα.



Σε διεθνές επίπεδο, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ, αναμένεται να συνεχιστεί η προετοιμασία για τη διαμόρφωση των κοινοτικών θέσεων και προτεραιοτήτων ενόψει της Συνέλευσης των Μερών της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιολογική Ποικιλότητα, τον Οκτώβριο του 2014, και της Σύμβασης-Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2014, ενόψει της υιοθέτησης του νέου νομικά δεσμευτικού εργαλείου που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο, το 2015.



Τέλος, θα συνεχιστεί η παρακολούθηση της εφαρμογής των αποφάσεων που ελήφθησαν από τη διεθνή κοινότητα κατά τη Διάσκεψη Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη «Ρίο+20», η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2012 στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, καθώς επίσης η προετοιμασία της ΕΕ για την περίοδο μετά το 2015, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας (2000-2015) και θα ξεκινά η περίοδος υλοποίησης των Παγκόσμιων Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (2015-2030), οι οποίοι θα αφορούν όλες τις χώρες ανεξαρτήτως επιπέδου ανάπτυξης, με σκοπό την αντιμετώπιση της φτώχειας μέσω της βιώσιμης ανάπτυξης, της πράσινης οικονομίας και της αποδοτικής χρήσης των φυσικών πόρων.



ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ (Ethnos .gr)



ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΝΩΣΗ



Έπειτα από σκληρές και πολύωρες διαπραγματεύσεις συμπεριλαμβανομένων έξι χωριστών συσκέψεων των υπουργών Οικονομικών, οι χώρες της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία μίας κοινής ευρωπαϊκής Αρχής που θα έχει τη δύναμη και τα κονδύλια για τη διάσωση ή την εξυγίανση προβληματικών τραπεζών, βάσει ενός σχεδίου επηρεασμένου σε μεγάλο βαθμό από τις προσπάθειες της Γερμανίας να προστατεύσει τους φορολογουμένους της.



Η συμφωνία θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού αποφάσεων, αρμόδιου να αποφασίζει πώς θα διαχειριστεί τράπεζες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα και να οργανώνει ενδεχομένως την πτώχευσή τους.



Θα είναι ο δεύτερος πυλώνας της τραπεζικής ένωσης, ο οποίος θα επιτρέψει οι οικονομικές κρίσεις να μην επιβαρύνουν τα δημοσια οικονοικά των κρατών της Ευρωζώνης. Ο πρώτος στύλος, η ενιαία επίβλεψη που έχει ανατεθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα τεθεί σε ισχύ στο τέλος του 2014 και είχε κι αυτός απαιτήσει ολονύκτιες διαβουλεύσεις πριν από ακριβώς ένα χρόνο.



Ο μηχανισμός αποφάσεων θα αρχίσει να λειτουργεί το 2015 και θα εφαρμοστεί άμεσα σε ό,τι αφορά τις 130 πιο σημαντικές τράπεζες της ευρωζώνης, καθώς και τις διασυνοριακές τράπεζες.



Θα δημιουργηθεί ένα συμβούλιο αποφάσεων, το οποίο θα αποφασίζει αν θα ανακεφαλαιοποιήσει ένα ίδρυμα ή θα το θέσει υπό εκκαθάριση.



Ένα ενιαίο ταμείο θα έρθει να συμπληρώσει το μηχανισμό και θα χρησιμεύει κυρίως για να οργανώνει την πτώχευση μιας τράπεζας ή για να χρηματοδοτεί τα κόστη της αναδιάρθρωσής της. Θα αρχίσει να λειτουργεί σταδιακά από το 2016, αλλά δεν θα είναι πλήρως επιχειρησιακό πριν περάσουν 10 χρόνια.



Το ταμείο αυτό, η ίδια η ύπαρξη του οποίου δεν αντιμετωπιζόταν πάντα θετικά από το Βερολίνο, θα είναι αρχικά «τμηματικό»: κάθε τμήμα θα τροφοδοτείται από τις τράπεζες ενός κράτους και δεν θα επιτρέπεται να διασώζει παρά τις τράπεζες του κράτους αυτού. Όμως τα τμήματα αυτά θα εξαφανισθούν σταδιακά για να καταλήξουν έπειτα από 10 χρόνια σ' ένα ενιαίο ταμείο.



Πριν συνεδριάσουν και πάλι οι 28, συνεδρίασαν το βράδυ της Τρίτης οι υπουργοί μόνο της Ευρωζώνης για να συμφωνήσουν σχετικά με το δημόσιο δίχτυ ασφαλείας που πρέπει να δημιουργηθεί ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει το σύστημα περιμένοντας να φτάσει το ταμείο στις πλήρεις δυνατότητές του, που πρόκειται να είναι το 2026 55 δισεκ. ευρώ.



Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ), το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, θα συμμετάσχει στην εν λόγω διάταξη, ενώ η λύση αυτή σκόνταφτε ως τώρα στην αντίθεση της Γερμανίας. Ωστόσο θα συμμετάσχει υπό τη σημερινή μορφή του και συνεπώς δεν θα μπορεί να δανείζει άμεσα στις τράπεζες.



«Το σημαντικό είναι ότι το ταμείο αποφάσεων είναι το αυθεντικό εργαλείο που θα χρησιμοποιήσουμε και αυτό το εργαλείο θα αποτελείται από τον ίδιο τον τραπεζικό τομέα», υπογράμμισε ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος.



Μεταξύ των πιο δύσκολων σημείων είναι και ο προσδιορισμός του ποιος θα παίρνει την επίσημη απόφαση για να εκκαθαριστεί μια τράπεζα. Για νομικούς λόγους, αυτός θα πρέπει υποχρεωτικά να είναι ένας ευρωπαϊκός θεσμός και όχι το συμβούλιο αποφάσεων. Η Γερμανία δεν ήθελε ο θεσμός αυτός να είναι η Ευρωπαίκή Επιτροπή, αντίθετα από τη Γαλλία.



Το Βερολίνο πέτυχε αυτό που ήθελε: οι αποφάσεις του συμβουλίου αποφάσεων θα τίθενται σε εφαρμογή 24 ώρες αφότου υιοθετηθούν, εκτός αν το Συμβούλιο της ΕΕ, που αντιπροσωπεύει τα κράτη, αντιταχθεί στην εφαρμογή τους, έπειτα από πρόταση της Επιτροπής. Αυτή η ταχύτητα αντίδρασης θα επιτρέψει να αποφασίζεται η τύχη μιας τράπεζας μέσα σ' ένα σαββατοκύριακο, πριν ανοίξουν και πάλι οι χρηματαγορές την επόμενη Δευτέρα.



Ένα άλλο σημείο που για καιρό έκανε να αποτυγχάνουν οι συζητήσεις, είναι η νομική βάση του συνόλου του μηχανισμού. Έπειτα από την επιμονή του Βερολίνου, το ταμείο αποφάσεων θα βασίζεται σε μια διακυβερνητική συνθήκη που η Ευρωζώνη έχει προθεσμία να διαπραγματευθεί ως την 1η Μαρτίου 2014. Ο υπόλοιπος μηχανισμός θα είναι κοινοτικός.



Μια συμφωνία ήταν απαραίτητη ως το τέλος του χρόνου ώστε να μπορέσει το κείμενο να συζητηθεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να υιοθετηθεί οριστικά πριν από της Ευρωεκλογές του Μαΐου 2014.



Οι υπουργοί πιέζονταν επίσης από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για να καταλήξουν σε μια συμφωνία πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, την τελευταία της χρονιάς, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.



Οι δηλώσεις των υπουργών



«Είναι μια κοσμοϊστορική ημέρα για την τραπεζική ένωση», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά, Μισέλ Μπαρνιέ.



Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι «με τη συμφωνία αυτή έχουμε δημιουργήσει τον τελικό νομικό πυλώνα».



«Θα είναι μια περίπλοκη τραπεζική ένωση» επισήμανε ο σουηδός υπουργός Άντερς Μποργκ, η χώρα του οποίου δεν είναι στην ευρωζώνη, προσθέτοντας πως «αμφιβάλλει αν θα επιτρέψει να αυξηθεί η εμπιστοσύνη στην ευρωπαϊκή οικονομική ανάκαμψη».



«Η σημερινή συμφωνία δεν ήταν εύκολο να επιτευχθεί, αλλά άξιζε όλος ο χρόνος που ξοδέψαμε», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Λιθουανίας, Ριμάντας Σάντζους, η χώρα του οποίου κατέχει εκ περιτροπής την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Αυτό που απομένει πλέον είναι τα κράτη μέλη να διαπραγματευτούν τους όρους της τελικής συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ώστε να ξεκινήσει «ένα νέο κεφάλαιο για το τραπεζικό μας τομέα», πρόσθεσε ο Σάντζους.







Διαβάστε περισσότερα: Ο Σαμαράς ο μόνος "κατάλληλος" για την "ολοκλήρωση" της τραπεζικής ενοποίησης!»